Ανακοινώσεις
Πρόγραμμα Μαθημάτων
Πρόγραμμα Εργαστηρίων
Δημοσιεύσεις - Pubmed
Εκδηλώσεις
Συνέδρια
Επιστημονικές Αναφορές στο Εργαστήριο
Αναφορές στα ΜΜΕ
Ενδιαφέρουσες ειδήσεις για την Υγεία
Συγγράμματα
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
Το Πανεπιστήμιο
Το Εργαστήριο
Το Προσωπικό
Ενημερωτικό Φυλλάδιο Μαθημάτων
Χρηματοδοτούμενα προγράμματα
Το Ερευνητικό Έργο
Διεθνείς Συνεργασίες
Το Προσωπικό
Γκίμπα - Τζιαμπίρη Ολυμπία
Ομότιμη Καθηγήτρια Φυσιολογίας
Γεννήθηκε στην Κοζάνη. Είναι πτυχιούχος Ιατρικής, με ειδικότητα Μικροβιολογίας, διδάκτωρ και Καθηγήτρια Ιατρικής Α.Π.Θ.

Διευθύνει το Εργαστήριο Φυσιολογίας και Νευροφυσιολογίας και μετεκπαιδεύτηκε στη Νευροφυσιολογία και Νευροενδοκρινολογία στη Γερμανία (Αμβούργο), Αγγλία (Λονδίνο, Καίμπριτζ, Οξφόρδη) και στις ΗΠΑ (Bethesda, Washington DC). Έγραψε το πεντάτομο σύγγραμα "Η φυσιολογία του ανθρώπου" όπως και αρκετά άλλα επιστημονικά συγγράμματα, δημοσίευσε πολυάριθμες πειραματικές ερευνητικές εργασίες, επέβλεψε δεκάδες διδακτορικών διατριβών και ασχολήθηκε επίσης, με τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων.

Το 1997 εξελέγη στην Πρυτανική Αρχή του Α.Π.Θ. (η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του), όπου επί έξι χρόνια (1997-2003) υπηρέτησε ως Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και προσωπικού και διετέλεσε ως Πρόεδρος: του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, της Επιτροπής Ερευνών, της Επιτροπής ΚΕΕΜΕ του ΥΠΕΠΘ και της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών «Πανεπιστημιούπολις» και «Ανάλεκτα». Επίσης, ήταν υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων καθώς και εκπρόσωπος της Συνόδου των Ελλήνων Πρυτάνεων στην CRE (Confederation Rectors European) και την EUA (European University Association) και εθνική συντονίστρια διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας και ανταλλαγής φοιτητών.

Η καθηγήτρια Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ΄Εφορος του Αμερικανικού Κολεγίου Anatolia, Πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», τ. Αντιπρόεδρος της Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών του Κέντρου UNESCO των βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη «Για τη γυναίκα και την Ειρήνη στα Βαλκάνια», καθώς και διοικητικό ή απλό μέλος διαφόρων επιστημονικών, ευρωπαϊκών, φιλανθρωπικών και πολιτιστικών Εταιριών, Συλλόγων και Ομίλων.

Είναι παντρεμένη με τον Παιδίατρο Κωνσταντίνο Τζιαμπίρη και έχει δύο γιούς, τον Αριστοτέλη και τον Γιώργο.
 
  ελληνόγλωσσες δημοσιεύσεις
  ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις
  άλλα κείμενα
_ επιστροφή _